ADALET ALANI

ADALET ALANI

03.06.2016 4745

ALANIN AMACI: Adalet programının amacı Hâkim ve Savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektedir. Mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşların da, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Adalet alanı 2016 yılında okulumuz bünyesine katılmıştır. Okulumuzda Adalet Alanına merkezi yerleştirme sonucu öğrenci alınmaktadır. Adalet Alanına okulumuzda 1 adet Mahkeme Salonu ve 1 adet bilgisayar laboratuarı Uygulama Birimi olarak tahsis edilmiştir. Mahkeme Salonu gerçeğe uygun olarak dizayn edilmiştir. Her iki birimde de internet bağlantısı, yazıcı, projeksiyon cihazı mevcuttur.

Adalet  alanı  altında  yer  alan  Zabıt  Kâtipliği  ile  İnfaz  ve  Koruma  dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile adli ve  idari yargı sistemi  içerisinde  yer  alan  tüm  mahkemelerdeki  yazı  işlemleri,  ceza  infaz  kurumları  ve tutukevlerinde güvenliği sağlama,  tutuklu ve hükümlüler ile ilgili işlemleri  yapmaya  yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Dallar

Okulumzun Adalet alanında;

  • Zabıt Katipliği
  • İnfaz Koruma

dallarında eğitim verilmektedir.

11. sınıfa geçen öğrencilerimiz, tercihleri ve kontenjan durumlarına göre  9. ve 10. sınıf ortalamaları dikkate alınarak iki daldan birinde eğitimlerine devam ederler.

 

Yüksek Öğretime Devam İmkânları

"Yükseköğretime  Öğretim Kurumları Sınavı"nda  başarılı  olanların üniversitelerin önlisans ve  lisans programlarına devam edebilirler. Öğrencilerimiz mezuniyet sonrası 2 yıllık Adalet Meslek Yüksek Okulu Programlarına devam edip Dikey Geçiş sınavı ile Hukuk Fakültelerine geçiş yapma şanslarıda bulunmaktadır.

Kariyer İmkanları 

Zabıt  Kâtipliği  dalından  mezun  olanlar;  ilk  derece  (hukuk,  ceza,  idare  ve  vergi) mahkemeleri,  bölge  (adliye  ve  idare)  mahkemeleri,  yüksek  mahkemeler,  Adalet  Bakanlığı (merkez  ve  taşra)  teşkilatı,  cumhuriyet  başsavcılıkları,  ceza  infaz  (cezaevi  ve  tutukevleri) kurumlarında  istihdam  edilirken  yüksek  seçim  ve  seçim  kurulları  ile  noterlikler,  hukuk  ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimlerinde de iş ulabilmektedirler.

İnfaz ve Koruma dalından mezun olanlar; Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet  başsavcılıkları,  ceza  infaz  (cezaevi  ve  tutukevleri)  kurumlarında  istihdam edilirken özel güvenlik şirketleri ile kamu ve özel kurumların güvenlik ile ilgili birimlerinde iş bulabilmektedirler

İnfaz Koruma Memurluğu Dalı

İnfaz ve Koruma Memuru Kimdir?

Ceza ve infaz kurumlarında, nöbet, ani müdahale, mahkûm kabul, ziyaretçi kabul, kapı giriş kontrolü, kontrol merkezi işlemleri ve idari işlemleri kendi başına ve belirli bir süre içinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

İnfaz ve Koruma Memurunda Hangi Bilgi ve Beceriler Bulunmalıdır?

Araç gereç ve donanım bilgisi, Bilgisayar bilgisi, Çevre düzenleme bilgisi, Daktilo/ klavye kullanma bilgisi, Dinleme yeteneği, Ekip içinde çalışma yeteneği, Gözlem yeteneği, Hijyen bilgisi, İkna yeteneği, İletişim Yeteneği, İlk yardım bilgisi, İnsan psikolojisi bilgisi, İş yeri çalışma prosedürleri bilgisi, İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri bilgisi, Karar verme yeteneği, Kayıt tutma yeteneği, Liderlik yeteneği, Malzeme bilgisi, Mesleğe ilişkin yasal düzenlemeler bilgisi, Mesleki teknolojik gelişmelere ilişkin bilgi, Mesleki terim bilgisi, Organizasyon yeteneği, Öğrenme yeteneği, Öğretme yeteneği, Problem çözme yeteneği, Protokol bilgisi, Yakın Dövüş ve Savunma Bilgileri bulunmalıdır.

İyi bir İnfaz Koruma Memuru Nasıl Olmalıdır?

Adaletli Olmalı, Çalışkan olmalı, Çevre korumaya karşı duyarlı olmalı, Dikkatli olmalı, Dürüst olmalı, İnsan ilişkilerine özen göstermeli, İş disiplinine sahip olmalı, İş güvenliğine dikkat etmeli, İşyeri çalışma prensiplerine uymalı, İşyerine ait araç, gereç ve donanımların kullanımına özen göstermeli, Kaliteye dikkat etmeli, Meslek ahlakına sahip olmalı, Planlı ve organize olmalı, Soğukkanlı olmalı, .Sorumluluk sahibi olmalı, Tasarruflu Olmalı, Temiz olmaya özen göstermeli, Titiz olmalı, Yeniliklere açık olmalı ve Zamanı iyi kullanmalıdır.

Mesleğin Mevcut Durumu ve Geleceği

Sürekliliği olan bir meslektir. Günümüzde adalet bakanlığının yaptığı sınavlarla istihdam imkânı bulabilmektedir. Gelecekte özel bir eğitime tabi tutulmaları zorunludur. Mesleğimiz toplumu suçtan korumada ve suçluyu da toplumsal baskıdan korumada önemli rol oynar.

Meslekle İlgili Yasal Düzenlemeler

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Ceza İnfaz Kurumları ve personeline ait yönetmelik ile genelgeler.

 

İş Birliği İçinde Çalıştığı Meslekler

Avukat, Polis, Jandarma, Hakim, Doktor, Savcı, Öğretmen, Psikolog, Sosyal hizmet uzmanı.

Mesleğin Diğer İsimleri

Eski dönemlerde gardiyan, şimdilerde ise infaz ve koruma memuru olarak bilinmektedir.

Mesleki Hastalık Riskleri

Psikolojik rahatsızlıklar, fiziksel hastalıklar, Bulaşıcı hastalıklar, Radyasyona bağlı hastalıklar.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Fiziki şartları taşımak, Mesleki bilgi ve becerilere sahip olmak, Temel hukuk bilgisine sahip olmak, Suç, ceza ve infaz konularında bilgi sahibi olmak, İç ve dış güvenlik konularında bilgili olmak, İletişim araç ve gereçlerini kullanmayı bilmek, Yakın savunmayı bilmek, Dengeli bir kişiliğe sahip olmak, Askerliğini yapmış olmak

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılarak, görevde yükselme ile başarılı oldukları taktirde infaz

ve koruma baş memuru, fakülte mezunları ise yine görevde yükselme ile idare memuru, ikinci müdür, sayman, müdür yardımcısı ve birinci i müdürü olabilirler.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Açık ve kapalı alanlarda, disiplinli ve resmi bir ortamda resmi üniforma ile çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Koşulları

Resmi Kurumlar:

KPSS ve Adliye Komisyonları´nın yaptığı mülakat sınavları ile; Adalet bakanlığının farklı birimlerinde, sosyal tesislerde, adliye saraylarında, denetim ve serbestlik birimlerinde ve ceza ve tevkif evlerinde iş bulunabilir.

Özel Kurumlar:

Çeşitli kurumarda güvenlik görevlisi olarak çalışılabilir.

Mesleğin Uluslararası Sınıflamaları

Uluslararası Standart Meslek Sınıflama Sistemi ( ISCO 88) : 5163

Uluslararası Eğitim Standartları Sınıflaması ( ISCED 97) : 861

Zabıt Katipliği Dalı

 

 Zabıt Katibi Kimdir?

Adalet Bakanlığına bağlı birimlerde, Yargıtay, Danıştay, Bölge İdare Mahkemelerinde ve Seçim Kurullarında; İdari işlemler, seçim, personele yönelik işlemler ile teftiş denetim yazışmalarını yapan, savcılık kalemi ve mahkeme kalemi dava dosyaları, dosyalama ve arşivleme işlemlerini yürüten ve bu görevleri belirli bir süre içerisinde ve kendi başına yapan nitelikli kişidir.

Zabıt Kâtibinde Hangi Bilgi ve Beceriler Bulunmalıdır?

Analiz yeteneği, Basit bilgisayar ve yazıcı tamirini yapabilmek, Bilgisayar bilgisi, Büro araç ve gereçlerini kullanma bilgisi, Dil bilgisi ve imla kuralları bilgisi, Dinleme yeteneği, Dosyalama ve arşivleme bilgisi, Düzgün diksiyon, Ekip ve ortaklaşa çalışabilmek, Genel hukuk bilgisi, Hitap etme yeteneği, İletişim yeteneği, İnternet kullanım bilgisi, İşbölümüne göre hareket edebilmek, İşyeri çalışma prosedürleri bilgisi, Mesleğe ilişkin yasal düzenlemeler bilgisi, Mesleki paket programları kullanma bilgisi, Mevzuat bilgisi, Ofis programları kullanma bilgisi, On parmak klavye kullanma yeteneği, Öğrenme yeteneği, Öğretme yeteneği, Problem çözme yeteneği, Protokol kuralları bilgisi, Resmi yazışma kuralları bilgisi, Veri güvenliğini ve yedeğini sağlayabilme bilgisi, Yargı teşkilatının yapısını bilmek, Yargının işleyişini bilmek.

İyi bir Zabıt Kâtibi Nasıl Olmalıdır?

Çalışkan olmalı, Dikkatli ve pratik olmalı, Dürüst olmalı, Düzenli olmalı, Görgü ve nezaket kurallarını bilmeli, Grup ve ortak çalışması yapabilmeli, Güler yüzlü olmalı, Güvenilir olmalı, Hoşgörülü ve iyimser olmalı, İnsan ilişkilerine özen göstermeli, İnsan ilişkilerini bilmeli, İşyeri çalışma disiplini ve prensiplerine uymalı, Mesleğini sevmeli, Meslek ahlakına sahip olmalı, Meslek etiğine sahip olmalı, Özverili olmalı, Sabırlı olmalı, Sır tutabilmeli, Sorumluluk sahibi olmalı, Temsil ettiği kurumun bilincinde olmalı, Verimli olmalı ve Yeniliklere açık olmalıdır.

Mesleğin Mevcut Durumu ve Geleceği

İş yoğunluğu yüksek olan, ilgili adalet alanlarında her zaman ihtiyaç duyulan ve sürekliliği olan bir meslektir. Yazı işleri müdürü, şube müdürü, icra müdür ve müdür yardımcısı ve şef unvanlarında kariyer yapabilirler. Bunların dışında daha üst düzeyde kariyer yapılabilecek bir meslek değildir.

 

Meslekle İlgili Yasal Düzenlemeler

Devlet Memurları Kanunu, Cumhuriyet Başsavcılıkları İle Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Kalem Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, Hukuk Ve Ticaret Mahkemelerinin Yazı İşleri Yönetmeliği, Hâkim ve Savcılar Kanunu, Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği, İcra ve İflas Kanunu, İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği, İcra ve İflas Kanunu Nizamnamesi, Tebligat Kanunu, Tebligat Tüzüğü, Türk Ceza Kanunu, Vergi Usul Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu, İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Mülakat, Atama ve Nakil Yönetmeliği, Suç Eşyası Yönetmeliği, Ceza Muhakemeleri Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu

İş Birliği İçinde Çalıştığı Meslekler

Yargıtay Üyesi, Danıştay Üyesi, Mahkeme Başkanı, Hakim, Cumhuriyet Savcısı, Noter, Yazı İşleri Müdürü, İcra Müdür ve Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, İdare Müdürü, Şef, Mübaşir, Hizmetli, Hemşire, Doktor, Öğretmen, Şoför, Avukat, Bilirkişi, Nüfus Memuru, Polis, Jandarma, Maliye Memuru, Banka Servis Elemanı, Teknisyen, Psikolog

Mesleğin Diğer İsimleri

Yazman, Katip, Yazıcı (Başkatip)

Mesleki Hastalık Riskleri

Büro ortamında sürekli dosyalarla çalışıldığından dikkat edilmezse enfeksiyonel ve alerjik rahatsızlıklar oluşabilir. Masa başında ve bilgisayar karşısında oturulduğundan ergonomik koşullar sağlanamazsa omurga rahatsızlıkları, göz rahatsızlıkları ve eklem rahatsızlıkları riski vardır. Strese bağlı sinirsel rahatsızlıklar ve damar hastalıkları da oluşabilir.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Zabıt katibi çalıştığı mesleğe yönelik mevzuatı, görevlerini ve görevlerin uygulanışını bilmek zorundadır. mesleğin gerektirdiği en önemli özellikler bilgisayar bilmek, daktilo ve on parmak klavye kullanabilmek olarak sıralanabilir. Çalıştığı kurumda kullanılan bilgisayar yazılımını kullanabilmek, Basit düzeyde bilgisayar bilgisi, yazıcı ve daktilo hatalarını tamir edebilmek başlıca vasıfları arasındadır. Ayrıca diğer büro araç ve gereçlerini kullanabilmeli, resmi yazışma kurallarını çok iyi bilmelidir.

Bunların yanında kendini sürekli geliştirebilmeli ve iş ilişkilerini çok iyi yürütmelidir.

Bu meslekte çalışkan ve düzenli olmak, sır tutabilmek, güvenilir olmak, sorumluluk sahibi ve ileri görüşlü olmak özel bir önem arz eder. Diğer yandan grup çalışması yapabilmeli, sosyal yönden iyi bir iletişim kurabilmeli, nezaket, görgü ve protokol kurallarına uymalıdır.

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Görevlerinin gereklerine göre hizmet içi eğitim verilir.

Şartları uyanlara görevde yükselme eğitimi ve imkânları sağlanır.

Adalet Meslek Yüksek Okulu veya Fakülte Mezunu olanlar görevde yükselme sınavına girerek, şef, yazı İşleri Müdürü, şube müdürü olabilirler.

Anadolu Üniversitesi - Adalet Meslek Eğitimi Yüksek Okulu Protokol gereği ön lisans tamamlama imkânı vardır.

 

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Büro ortamları açık ve kapalı büro şeklindedir. Çalışılan bürolarda çalışan kişi sayısı fazla ve büro ortamı genellikle küçük boyutlardadır. Dosya ve klasör kullanımından dolayı sağlık sorunları meydana gelebilmektedir. İş yükü ağır ve yoğunluğu fazla olduğu için mesai saatleri dışında da çalışmayı gerektirir. Sorumluluğu ön planda olan bir iştir.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Koşulları

Resmi Kurumlar:

KPSS ile Adliye Komisyonları´nın yaptığı klavye ve mülakat sınavları ile; Adalet Bakanlığı, Adli ve idari yargı mercileri, Cezaevleri, Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yüksek Seçim Kurulu, İl ve İlçe Seçim Kurulları gibi kurumlarda iş bulunabilir.

Özel Kurumlar:

Noterler, Hukuk ve Avukat Büroları, Firmaların hukuk müşavirlikleri gibi kurumlarda iş bulunabilir.

Mesleğin Uluslararası Sınıflamaları

Uluslararası Standart Meslek Sınıflama Sistemi ( ISCO 88) : 3432

Uluslararası Eğitim Standartları Sınıflaması ( ISCED 97)